tirsdag 28. januar 2020

Tarmtotter

Illustrasjon av tarmtotter på innsiden av tynntarmen iStock. Grunnen til at vi har tarmtotter er at arealet mellom tarminnholdet og blodkarene i tarmen skal bli størst mulig. Tarmtotter (villusceller) finner vi i tynntarmen. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på . Tynntarmen er på innsiden kledd av en sterkt foldet slimhinne og bittesmå tarmtotter. Gjennom tarmtottene blir fordøyd mat overført til blodet.


Slimhinnene i tynntarmen består av mange små tarmtotter. Disse er dekket av spesialiserte celler som gjør at maten brytes ned og siden suges . På veggene i tynntarmen er det tett i tett med tarmtotter , som fanger opp næringsstoffene i maten. De står og svaier som planter under vann og . Ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes. Tynntarmens overflate er svært stor fordi tarmslimhinnen har høye tverrfolder som består av fingerlignende utvekster tett i tett, såkalte tarmtotter.


Normalt har slimhinnen i tynntarmen små fingerliknende utløpere. Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Disse kalles tarmtotter (se bildet til høyre).


Når en som har cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer en reaksjon fra immunsystemet som til slutt ødelegger tarmtottene som befinner . Grunnen til at dyrene (og vi) har tarmtotter er at arealet mellom tarminnholdet og blodkarene i tarmen skal . Lundin og medarbeidere (2) for inndeling) ser man total atrofi av tarmtottene , forstørrede hyperplastiske krypter, lymfocytt (T-celle)-infiltrasjon . Ut i fra navnet kan det høres ut som det kun affekterer . De tar opp næringen i maten du spiser. For at du skal vokse og få i deg de næringsstoffene du . Personlig tro skal beskyttes og respekteres. Handlinger som er begrunnet i tro, men som kan skade andre, er noe helt annet. Oversettelse av tarmtott til engelsk i bokmål-engelsk ordbok - Flest oversettelser, helt gratis. Av og til kan det være godt å ha noen som automatisk forstår hva du går gjennom.


Når tarmtottene er ødelagt, hindrer det opptaket av næringsstoffene i maten. Når gluten kommer i kontakt med tarmens tarmtotter oppstår en betennelsestilstan som kan gi alt fra store smerter og diare, til mer diffuse . Tamoxifen, Antiøstrogen, hemmer effekten av naturlig forekommende østrogener. Tarmatrofi, Svinn av tarmtotter , små utvekster i slimhinnen i . Mucosa folder seg flere ganger og har i tillegg fingerlignende utstikkere som kalles tarmtotter. De skyldes en betennelsesliknende prosess i tynntarmen slik at tarmtottene forsvinner (tarmtottatrofi). Hvis du mistenker at du har . Dermed klarer ikke tarmen å fordøye mat.


De som har cøliaki har ødelagte tarmtotter. Normale tarmtotter er dekket av tallrike epitelceller som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter . Sånn sett er det greiere med cøliaki, da ser man antistoffer i blodet og i tillegg kan man undersøke tarmen og se ødelagte tarmtotter , da vet man . Skyldes: Glutenproteiner fra hvete, bygg og rug som skaper betennelse i tynntarm og ødelegger tarmtottene. Fra EPIKRISE, gutt år. Har du cøliaki, vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen. I tarmen har vi såkalte tarmtotter som suger opp næringen av det vi spiser.


Når man utvikler cøliaki, ødelegges tarmtottene , noe som fører til at man ikke tar til seg . Når gluten kommer ned i tynntarmen, fører det til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker, og tarmtottene skades. Forskere snakker om et paradigmeskifte. Ny innsikt i hvordan tarmbakteriene påvirker kroppen gjør at vi må se en rekke . Innsiden av tynntarmen har store folder og dessuten er slimhinnen buktet ut i mange små tarmtotter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg