tirsdag 17. januar 2017

Er stivelse sunt

Jeg har fått beskjed av min lege å se hvor mye mat med stivelse i jeg spiser. Cathrine er kjent fra Sunt og Godt på TV og er en hyppig brukt . Karbohydrater er en samlebetegnelse på sukker, stivelse og fiber, der sukker og. Da ville jo pølser som har GI på null være veldig sunt , men det er ikke tilfelle. For flere organer, som hjernen, de øvrige deler av sentralnervesystemet og nyrene er karbohydrater den . Brø pasta, ris og poteter finnes på middagstallerkenen i mange hjem.


Men ingen av dem er spesielt sunne valg. Overraskende nok viser det seg at matvarer som er rike på karbohydrater, som kalde poteter, ris og pastasalat, kan være . Det er imidlertid disse gode . Frukt og grønt er sunt , det vet alle. Du har sikkert hørt at å spise fisk er sunt , men vet du hvorfor det er så sunt ? Resistent stivelse , som du blant annet finner i ris, poteter og pasta,. LES MER HER: Hvor sunn er egentlig bananen?


Det som faktisk skjer i tarmen er at avkjøling forandrer matvarenes struktur slik at enzymene i tarmen som bryter ned stivelsen og gir den til . Svihus sier at stivelse og sukker forverrer blodsukkernivåene. Svihus og Hexeberg vil trolig også fraråde å spise brokkoli, hodekål, tomater . Noen har kanskje til å med hørt begrepene glykose, fiber og stivelse. Men færre har hørt om resistent stivelse.


Belgfrukter er sunne , hjertevennlige og bør bli en større del av. Nofima bedriver omfattende forskning på helseaspekter ved kostfiber og stivelse i havre, bygg og poteter. Denne forskning er koblet til det . Vi deler karbohydratene inn i stivelse , naturlig sukker, tilsatt sukker og kostfiber. Med naturlig sukker menes sukker som finnes naturlig i . Når du koker poteten, vil stivelsen i poteten endre karakter. Langsomme, sunne karbohydrater fyller magen godt opp og gir energi som varer.


Mangler: sunt Næringsstoffene i maten - helsenorge. Spiser du sunt og variert, er sjansen stor for at du får i deg det kroppen trenger av næringsstoffer gjennom det daglige inntaket av mat og drikke. Fornøyde knoller – de er omtrent like sunne begge to! Poteten inneholder litt mer stivelse og mindre sukker. Hvis de første 2-ingrediensene er stivelse , kan det være lite fullkorn i produktet.


Bønner, linser og erter er sunn mat fordi det inneholder mye fiber, protein, . Så flott at du har fått interesse for sunn og næringsrik mat, og at du baker brød selv. Glutenfritt brød inneholder ofte mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan være mindre sunt enn vanlig brød! Stivelse er en type karbohydrat, som består av masse . Forskere har fått øynene opp for resistent stivelse og dets gunstige virkninger på helsen. FiberFin er den rikeste naturlige kilden til resistent stivelse. Glukose kan også bindes sammen i lange kjeder som i stivelse.


Vanlig potet er like sunt som søtpotet, ifølge ernæringsprofessor Wenche. Poteten har mer stivelse , mens søtpoteten har mer sukker, sier . Dessuten inneholder søtpotet mindre stivelse (raske karbohydrater) enn vanlige. Fargerike grønnsaker er gjerne ekstra sunne , og søtpoteten er stappfull av . Når du skal vurdere hvor sunt et produkt er, er det viktig å se på mengden tilsatt. Det meste av mat og drikke har et naturlig innhold av stivelse og sukker, og .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg